Tips omtrent veilig wonen volgens de adviseurs 0

Prettig ergens kunnen wonen is alleen mogelijk als je een gevoel van veiligheid in je woning hebt. Zonder veiligheid is het onmogelijk om ergens van te kunnen genieten. Een woning kan nog zo mooi ingericht zijn, maar als je niet het gevoel hebt dat je veilig kunt wonen dan kan je hier niet van genieten. In dit artikel willen we je daarom een aantal tips geven omtrent veilig wonen en hoe je een woning beter kunt beveiligen om onszelf veiliger te voelen in huis. Vrijwel alle tips zijn gericht op het beveiligen van een huis tegen inbraken. Echter is dit niet het enige waar een huis tegen beveiligd kan worden om veilig te wonen. Je kan bijvoorbeeld ook rookmelders aanbrengen om te beveiligen tegen brand.

Gebruik sloten met een keurmerk

Inbrekers verzinnen steeds nieuwe methodes om een huis binnen te komen. Als een inbreker tijd genoeg krijgt dan zullen zij altijd in staat zijn om een slot open te krijgen. Er is echter een groot verschil in een slot wat binnen een minuut open te krijgen is en één waarvoor vijf tot tien minuten voor nodig is. Een inbreker wil namelijk ongezien ergens binnen komen en wanneer er tien minuten aan slot gerommeld moet worden dan is deze kans best klein. Gebruik daarom altijd sloten die voorzien zijn van een keurmerk die de inbraakveiligheid van het slot aantoont.

Meerdere sluitpunten op deuren en ramen

Een deur met een enkel sluitpunt is makkelijker te forceren dan een deur met meerdere sluitpunten. Wat hiermee bedoeld wordt is dat er nog veel deuren en ramen met een enkel slot worden afgesloten. Bijvoorbeeld een deur met enkel een cilinderslot op heuphoogte. Zorg je echter voor meerdere sluitpunten door bijzetsloten boven- en onderaan de deur te plaatsen dan is deze deur minder makkelijk te forceren. Dit geldt ook voor de ramen van je woning. Overigens zijn er tegenwoordig ook sloten met een meerpuntssluiting te verkrijgen die met één draai van de sleutel de deur op meerder punten afsluit.

Alarmsystemen

Alarmsystemen zijn een manier om niet alleen inbrekers buiten de deur te houden maar ook om hen te betrappen wanneer zij toch toegang tot de woning hebben weten te verschaffen. Een alarmsysteem kan op deze momenten een melding naar politie of meldkamer sturen of bijvoorbeeld een luide sirenen af laten gaan. Hierdoor geef je de inbreker geen tijd om zijn slag te slaan. Overigens wordt de aanschaf en installatie van een alarmsysteem steeds goedkoper. Vraag je slotenmaker naar de mogelijkheden en je zal zien dat een alarm voor je woning ook met een beperkt budget mogelijk is.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Slotenmaker Assen.