Die Boeddha toch… 0

Rustig maar, ik ben niet zo zweverig als de titel luid. Ik praat jullie niets aan, ik zou niet durven!

Bij mij thuis speelde religie eigenlijk geen rol. Nu is het boeddhisme ook geen religie, vind ik. Maar meer een weg die je kan beoefenen, of niet. En hoe je dat vorm geeft, mag iedereen natuurlijk zelf weten.

Wel zat ik op een christelijke basis school, maar verder dan liedjes zingen over ‘een God’ kwam ik niet. Had wel gekund hoor, maar blijkbaar had het toen al niet mijn interesse. En mocht dat bij jou  wel het geval zijn, vind ik dat alleen maar mooi.

Ik ben meer van de weg van het zelfonderzoek. Nu noemen we dit al snel ‘het boeddhisme’ (ook wel Dharma, de leer van de boeddha)

Mijn intentie is dus ook, dat als er een probleem is, dit eerst bij mezelf te onderzoeken, in plaats van het probleem ergens aan een situatie of een persoon te wijden. Ik denk dat je op deze manier een plezierig leven krijgt. Naja, je leert er in ieder geval een stuk meer van. Vallen en opstaan. Daarnaast geloof ik er erg in mededogen, en toch wel een soort van Karma. Dit klinkt natuurlijk heel zweverig, maar ik weet zeker dat sommige dingen voorbestemd zijn, dat als je ‘goed doet, goed ontmoet’, en zo meer positiviteit in het leven creëert.

Wat het mij nu in ieder geval oplevert is zelfinzicht en acceptatie. Ik geloof erin  dat je zelf verantwoordelijk bent voor alles wat er in je eigen leven plaats vindt. Dus als je ergens ontevreden over bent, neem je zelf de verantwoordelijkheid om hier iets aan te doen. Gevoelens en gedachten beleef je dan bewust, en deze kun je ook sturen. En soms moet je niet altijd je gedachten of angsten serieus nemen, dan kom je al heel ver. Ik hoorde laats een Monnik op televisie zeggen: ‘Angst is iets wat jezelf gecreëerd hebt, dus kun je het ook weer zelf veranderen’. Hier is alleen een leerproces voor nodig. Zelfonderzoek.

En ik leer steeds bij. Gelukkig maar.
Toen ik laatst met mijn vriend in Frankrijk was, en hij mij vertelde hoe hem het verhaal van Siddhartha vroeger als klein jongetje werd verteld, boeide mij dit enorm. Niet alleen om de nieuwe inzichten die ik kreeg, maar vooral bewondering voor de waarde die hij aan dit verhaal gehecht heeft. En ik zie dit ook nog steeds in de persoon zoals hij is.

siddhartha gautama

En ik denk zelfs, dat ik dit niet eens zo heb laten blijken. Niet echt boeddhistisch. Maar goed. Ik zeg ook niet dat mijn hele leven hieraan gewijd is. Het is iets waar ik gewoon af en toe bijn stil wil staan. De lessen kan is soms toepassen, soms niet. Het is niet altijd makkelijk om in het nu te leven, om altijd aardig te zijn, om continu naar jezelf te kijken i.p.v de ander. En dat hoeft ook niet.

Ik kan alleen van mezelf zeggen dat ik het als iets positiefs ervaar en hierdoor ook meer kan geven. Zelfs in mijn werk heb ik er vaak baat bij. Altijd heb ik een job in de hulpverlening of iets met coaching gehad, en ook hierin kun je het toepassen zonder het een naampje te geven.

Hier een snelle versie van de definitie van het boeddhisme:

 1. Er is lijden en ontevredenheid in het leven
 2. Er is een oorzaak voor dit lijden: verlangens
 3. Er is een einde aan dit lijden mogelijk
 4. En er is een weg die hier naartoe leidt: Het Achtvoudige Pad.

Het achtvoudige pad:

 1. Juist begrijpen (van de oorzaken van het lijden en de oplossing hiervan)
 2. Juiste intenties (streven naar het goede van alle levende wezens)
 3. Juist spreken (niet kwaad spreken en liegen)
 4. Juiste handelingen (niet doden, niet stelen, niet liegen, geen alcohol en drugs)
 5. Een beroep dat anderen geen kwaad doet.
 6. Juiste gedachten
 7. Juiste aandacht
 8. Meditatie

1653624_813996541968341_1592055540642533023_n

Die boeddha toch, wel een wijs man, vind je ook niet? En rustig maar, ik ben geen boeddhist (wauw, je zal maar precies zo kunnen leven als het achtvoudige pad), Ik ben niet zo zweverig als de titel luidt. De leer geeft mij alleen inzicht. Net zoals ik aan jou nu inzicht hoop te geven, maar ik praat je niets aan hoor! ;-)

Veel liefde, Pris