Het smaakversterkertje E621 0

Ik ben geen kenner, geen voedingsdeskundige, en zeker geen biochemisch of medisch arts, maar gewoon iemand die nadenkt over wat ie in zijn mond stopt. Ik twijfel zelf de laatste tijd nogal over het stofje E621, ook wel ve-tsin, MSG of mononatriumglutamaat genoemd. Maar de leukste vind ik: ‘het chinees restaurant syndroom’. Herken je dat ook wel is? dat je daar blijft eten? en eten, en eten? en daarna ontzettend suf en hartkloppingen krijgt? Naja, vandaar die naam.

Zoals ik al aangaf, heb ik sinds mijn begin jaren dertig, welgeteld nu een half jaar, van die klachten die ik uiterst irritant vind. Gezien ik erg oplettend ben op voeding, erg mijn best doe om op een natuurlijke manier van deze klachten af te komen (met al zeker resultaat!) ben ik ook gaan twijfelen over een aantal E-nummers die in ons voedsel zitten. Aspartaam, is er ook zo een (neem ik ook nooit!).

E621 is in Nederland verboden in babyvoeding, en in veel andere landen ook voor gewone voeding als smaakversterker en zou (nooit bewezen) kunnen zorgen voor hoofdpijn en migraine, een hoge bloeddruk, astma, hartkloppingen, eczeem, slapeloosheid, allergieën en hyperactiviteit. Toch de moeite waard om eens te kijken of je gevoelig bent voor deze stof of niet. Baat het niet…

producten met E621

Waar zit E621 voornamelijk in?

E621 is een smaakversterker, het zit bijna in alle sauzen, soepen, chips, borrelnootjes, bouillon of magnetronmaaltijden. Eigenlijk in alles waar je van blijft eten. Kijk vooral eens achterop het etiket.

Wat is nu eigenlijk de waarheid over E-nummers?

Is het niet ‘wetenschappelijk bewezen’ dat dit een strop zou zijn voor de voedingsindustrie? Of gewoon een klink klare leugen die ons weer eens de stuipen op het lijf jaagt? Zit het toch tussen de welbekende oren?

De waarheid laat ik in het midden. Zelf probeer ik het in ieder geval zoveel mogelijk te vermijden. Mijn keus :P. In het begin heel irritant, maar eigenlijk heel simpel. Je komt er zelf al vrij snel achter waar het wel of niet in zit. Chips bijvoorbeeld, bestaan ook zonder smaakversterkers. Daarnaast is het ook heel makkelijk om bijvoorbeeld zelf een rode pastasaus, bami-mix of pesto te maken. Ik maak mijn satésaus van pindakaas en amandelmelk en ik maak een lekkere jus voor op de boerenkool van roomboter. En echt nog veel gezonder en lekkerder ook! Easy fix!

Wat ook kan helpen is het boekje “Wat zit er in uw eten?” of “Bewust koken zonder E-nummers“.

Hoe denk jij over E621?

Succes!

Veel liefde,

Pris

food like products