Kurkuma – het gele bittere goedje 0

In vervolg op mijn eerdere blogpost over superfoods, wil ik kurkuma nog even verder belichten. En nee, ik ben geen ‘goeroe’, want ben vooral in de veronderstelling dat iedereen zijn leven moet lijden waar hij zich het prettigst bij voelt.

Ik hou van experimenteren. Zeker gezien ik 30 ben geworden, en de nodige en onnodige kwalen heb. Omdat ik daar niet altijd aan wil toegeven en artsen niet verder kijken dan medicijnen ( begrijp mij niet verkeerd…want ik ben ook heel blij met ze..) duik ik de boeken in om te kijken wat eventueel nog meer tot de mogelijkheden behoort.

Zo ook kurkuma.

Er is volgens mij veel in het nieuws geweest omtrent dit gele bittere goedje. In de ayurveda wordt kurkuma al sinds duizenden jaren gebruikt. Het zou reinigend werken en helpen tegen spijsverteringsproblemen.

Het zou verder helpen tegen;

  • Kanker,
  • Hart en vaatziekten,
  • Ziekte van Alzheimer,
  • Reumatische aandoeningen,
  • Suikerziekte,
  • Ziekte van Crohn,

en nog veel meer…

Klinkt goed. 

Gezien ik te kampen heb met pijnlijke gewrichtjes ben ik dit gele bittere goedje op gaan nemen in mijn dagelijks leefpatroon. Met jawel, resultaat.

Noem het een placebo effect of niet, maar voor nu werkt het om net het scherpe randje van pijntjes af te krijgen. Geen idee of het blijvend is, maar voor nu prima. En wie weet, werkt het bij jou ook. Dat zou toch mooi zijn?

Maar hoe neem ik dat goedje nu eigenlijk?

In veel studies wordt er gesproken over een ideale dosering van 1% van het voedsel. Voor ons komt dat neer op 6 tot 10 gram kurkumapoeder per dag. Maar kurkuma is enigszins bitter en in die hoeveelheid  dus erg vies. Maarja, wie mooi wilt zijn, moet een beetje water bij de wijn doen. Niet letterlijk.

Ik vond het natuurlijk ook heel erg smerig,  voornamelijk in het begin. Ik meng het (na het eten) met olijfolie en zwarte peper, doe er een beetje water bij, en laat het even staan. Het wordt nu een papje, die je in een teug naar binnen werkt. Ik zie je gezicht al vertrekken! Het is even doorbijten! Het belang van peper en olie is dat het beter in het lichaam wordt opgenomen.

Het is trouwens wel van belang dat je de Kukuma Longa variant neemt. En mocht je het echt niet trekken, er zijn natuurlijk ook kurkuma capsules te verkrijgen. Hap, slik, weg.

Ben heel benieuwd naar jullie kurkuma ervaringen!

Veel liefde,

Pris

kurkuma blog