Negerzaad?! En nog meer Nederlandse superfoods 0

Tik dat maar eens in bij Google.

negerzaadVerrassend genoeg valt het allemaal best mee. Tussen een kiertje van mijn vingers kijk ik met een schuin oog naar het beeldscherm, en echt waar, niets geks. Je ziet vogelzaad! Hoewel ik dit nou ook weer niet met elkaar in verband bracht. Maar goed, de discussie over de term negerzaad ga ik niet aan, aangezien de “Zwarte” Pieten discussie genoeg stof doet opwaaien. Daarnaast heb ik daar ook helemaal geen zin in. Nee.

Owja, en hier kun je het bestellen ;-)
We gaan het hebben over eten.

“als je het niet in huis haalt, kun je het ook niet opeten”

Buiten het feit dat ik soms ook een gezondheidsgoeroe ben, met de nadruk op soms, want ik heb zeker ervaren dat als je je aan bepaalde regels houdt, dit echt daadwerkelijk werkt… maar voor mij vaak maar voor 2 a 3 maanden, want dan zie ik weer al die heerlijke pepernoten in de schappen liggen (oh nee, we gingen het niet hebben over sinterklaas..;) ). En blijkbaar heb ik dan geen ruggengraat. Ik moet wel altijd lachen om bepaalde termen die geroepen worden, zoals ‘ als je het niet in huis haalt, kun je het ook niet opeten’. Wauw, vast een lange studie geweest. Ook een grappige regel vind ik dat je nooit boodschappen moet doen op het moment dat je ‘trek’ hebt. Tsja, wanneer moet je dan boodschappen doen? Na het eten? Aangezien de meeste mensen werken, lukt het mij alleen rond  6 uur. Het ‘trek-momentje’. Gedoemd om te mislukken. En op zondag alles in huis halen voor de hele week vind ik veel te burgerlijk. Enfin, nu lijk ik heel sceptisch over al dat gezonde eten, maar dat is niet zo. Ik geloof zeker in de kracht van de natuur, het pure eten, en bepaalde waarden van voeding. Het is nu alleen zo een hype geworden, dat de ‘superfoods’ (ja, want we moeten er een leuk marketing-naampje aan geven) de pan uit vliegen. En wij maar betalen. Afgelopen week was bij de Keuringsdienst van Waarde een uitzending over superfoods. Ik ben heel benieuwd hoe jij deze uitzending opvat. Ik vond ze zeker niet tegen superfoods. Nee, ze zijn tegen de hype eromheen. En ik geef ze gelijk. Want superfoods zijn ook echt wel gezond. Dat is waar, het product doet wat het zegt, maar hebben wij dit ook niet gewoon al in Nederland? Moet er echt een product uit de bossen van Brazilië geplukt worden om onze gezondheid te verbeteren? Ik geloof er zeker in dat het product onze gezondheid kan verbeteren, maar uiteraard hoeven we het helemaal niet zo ver weg te zoeken want met de hedendaagse voeding die wij in Nederland hebben kunnen we ook gezond leven. Daarnaast is het nog beter voor het milieu ook! Ik vond de opmerking van de man in de KvW dan ook erg passend:

‘Eigenlijk kan alles wel als superfood bestempeld worden, nuanceert hij. Duidelijke richtlijnen zijn er niet. Terwijl Nederlanders zich vergrijpen aan exotische goji bessen, vinden de Amerikanen de oer-Hollandse boerenkool weer een superfood. Eigenlijk gewoon een marketingstuntje  van fabrikanten zou je kunnen zeggen’

Bizar toch? Dat er iemand in Amerika is die een potje boerenkoolpoeder in zijn keukenkastje heeft staan en deze iedere ochtend door zijn yoghurt roert? Ik ben zeker niet tegen superfoods, ik heb ook wel goji-bessen in mijn kast staan. Maar we moeten niet doorslaan. Leven op alleen superfoods bestaat niet, want dan krijg je een chronisch tekort. Maar wees bewust van ook de gezonde levensmiddelen die we in Nederland hebben. Mijn papa is tenslote ook groot geworden met bonen en appelmoes. Om maar wat voorbeelden te noemen van ‘superfoods’ in onze hedendaagse keuken en niet gehypt en achterlijk duur zijn;

 • Knoflook
 • Zoethout
 • Havermout
 • Brandnetel
 • Kaneel
 • Curcuma
 • Peterselie/Koriander
 • Lijnzaad
 • Gember
 • Bessen
 • Olijfolie
 • Walnoten

    Zie je wel, ook jij heb superfood in huis. Zonder het een naampje te geven, en net zo gezond! Dus, we kunnen met een gerust hart, allemaal aan de negerzaad! Te koop, bij de plaatselijke dierenwinkel! Hoe denk jij over Superfood? Heb jij dit ook in huis? Ik ben heel benieuwd! Veel liefde, Pris