Stiekem voelt het toch een beetje alsof we getrouwd zijn… 2

Dat de Hema ons nog eens goed van pas zou komen. Nooit gedacht.
Nu wij namelijk gezamenlijke huiseigenaren zijn, maar op papier door het leven gaan als samenwonende, wat je kan definiëren als zijnde een vriend, vriendin, kennis, huisgenoot leek het ons toch goed ons even te verdiepen in de materie van rechten en plichten bij het kopen van een huis.

Hoe zit het namelijk als je gezamenlijk een huis hebt gekocht? In principe mag je samen een huis kopen, dat mag iedereen met elkaar als je wilt, ook vrienden,  niets mis mee. Maar als er iemand overlijd of als je door wat voor reden als stel of als vrienden uit elkaar gaat, is het goed als er wel iets geregeld is. Alles gaat anders namelijk naar je eerste erfgename, wat meestal je ouders of kinderen zijn.. inclusief schuld van de woning. Niet alleen de lusten dus ;).

Dus wat voor opties zijn er dan!? Daar kwam de Hema dus om de hoek kijken. Hier kun je namelijk heel goedkoop een samenlevingscontract afsluiten. Bizar goedkoop zelfs. Zonde eigenlijk om het voor dit luttele bedrag niet goed geregeld te hebben. Je wordt namelijk automatische elkaars fiscaal partner met een samenlevingscontract, wat belastingtechnisch beter uit komt. Daarnaast gaat het huis bij overlijden automatisch naar diegene waarmee je het huis hebt gekocht en als je uit elkaar gaat, ga je netjes uit elkaar,  met ieder evenveel. Niet dat ik dit in eerste instantie allemaal wist hoor…

Nu moet ik wel toegeven dat dit samenlevingscontract alleen bedoeld is voor stelletjes die in een niet te ingewikkelde situatie zitten, zoals schulden, exen die om de hoek komen kijken, kinderen van vorige huwelijke… etc.. Nee, wij beginnen gewoon met een gezonde, schone lei. :).

En zo goedkoop als het is, zo simpel is ook het afsluiten ervan…

Online vul je namelijk alle gegevens in en tik je meteen het bedrag af. Je krijgt het contract in simpele taal opgestuurd. Heerlijk, geen moeilijk gedoe.
Binnen twee dagen werd er al contact met ons gezocht door de notaris. Gezien de lage kosten zijn er niet veel notariskantoren die deze contracten afsluiten. Toevallig zit er wel een kantoor in Amsterdam Zuidoost, dus dat is niet een ver van onze bed show.

Binnen twee dagen zaten we daar aan het bureau, om 8.30 ochtends. Want ja, niemand wilt om deze tijd, maar voor ons goedkope klantjes, hadden we natuurlijk geen keus. Met de slaap nog in onze ogen, zo ongeveer net uit bed gestapt, niets romantisch, waren we slechts een paar velletjes verwijderd van ons contract. En zo simpel het op papier staat, zo beknopt wordt het uitgelegd. Het gebeurt ook vrij snel, gezien wij maar ‘Hema-gangers’ zijn. Geen uitgebreide uitleg, geen uitgebreide koffie sessies. Nee, even er doorheen en hoppa. Gefeliciteerd! Klaar!.

Binnen een half uur stonden wij weer buiten, maar nu anders als toen we naar binnen gingen. We hebben een samenlevingscontract. Het voelt toch als een nieuwe stap, mooie stap. En die poespas, hebben wij helemaal niet nodig.

Een heerlijk gevoel toch? Samen sta je sterker, en stiekem voelt het toch een beetje alsof we getrouwd zijn..

Proost!

Veel liefde,
Pris

IMG_1269