He will speak these words of wisdom 0

Deze week: hulde aan Leonard Cohen

Muziek spreekt. Ik kan niet zonder. In wat voor humeur ik ook ben, muziek doet iets met mij.  Soms wordt je ontzettend in je emotie meegenomen, en soms wordt je er juist ontzettend blij van. Tijdens het schoonmaken werkt bij mij een lekker up-tempootje, en tijdens mijn bijna-dertigers-dillemma werkt een heerlijk zielig wegkwijn nummertje. Even medelijden met jezelf. Dat hebben vrouwen nou eenmaal eens nodig. Helemaal niets mis mee.

Ik kom niet uit een muzikaal gezin, maar wel uit een gezin waar veel verschillende muziek werd gedraaid. Nu heeft mijn vader in de platenindustrie gewerkt, dus aan cd’s geen gebrek. En ik vond het altijd heerlijk om muziek te horen, al zingend, en geen idee hebbend wat ik nou eigenlijk zong, stond ik regelmatig voor mijn spiegel. Ik ken dus ook een hoop muziek, en dat vind ik eigenlijk best leuk…

Avalanche

Zo ben ik, mede door mijn lieftallige ouders, ook in aanraking gekomen met de legendarische zanger Leonard Cohen. Die stem. Die teksten. Zijn integerheid en mededogen. Ik hou van deze man. Alles wat hij zingt vind ik mooi. Alles wat hij schrijft vind ik mooi. Hij geeft veel wijsheid en liefde. De eerste keer dat ik het hoorde werd ik meteen geraakt door zijn stem. Hij heeft een hele zware, rookachtige, stem, die ik zeer aantrekkelijk vind.

De man wordt, na zeker geen gemakkelijk leven, dit jaar alweer 81. Dus ik ben trots op het feit dat ik de afgelopen twee jaren een magisch en prachtig concert op het Sint Pietersplein in Gent, en het iets wat treurige, maar net zo mooi optreden in Antwerpen heb mogen meebeleven. Stond ik daar als blondie tussen de oude hippies. Heerijk. En telkens als je denkt dit is zijn laatste optreden, dan rijst er weer eentje op. Prachtig. Hij heeft namelijk net weer een nieuw album gemaakt, dus wie weet, dit jaar…

Bijzonder om te zien is ook hoelang deze man op het podium staat. Een optreden van bijna vier uur is niet uitzonderlijk, en huppelend gaat hij het podium af..

Leonard Cohen is ook zen-boeddhist, en vaak te vinden in kloosters waar hij meerdaagse retraites volgt. Leonard Cohen over het boeddhisme: ‘Het bracht me de persoonlijke discipline bij die ik als jongere schrijver nooit had. Het boeddhisme is geen religie. Er is geen geloof, geen dogma, geen verering. Ik vind het een vorm van vermaak. Diepgaand, weelderig en heerlijk´

Ik vind het superrr moeilijk om een liedje uit te zoeken om hier te plaatsen. Want ik vind er zoveel mooi, en toch, ik gun het jullie allemaal. Dit nummer doet mij een beetje denken aan mijn eerste (van de 30?) date’s met mijn lieftallige vriend, samen luisterend. En nog steeds kunnen wij hier samen van genieten.

He will speak these words of wisdom…Like a sage, a man of vision..

Luister, hoor, voel, en beleef. Wat vinden jullie? Misschien herkenbaar voor sommigen? Laat het mij weten! Welke zanger, schrijver, muzikant het ook is!

Veel liefde, Pris